Studencka carbonara: (koszt: 6zł*/ porcja)
Składniki:
-boczek 200 g 2
-śmietana 200 ml 1,75
-cebula 0,1
-czosnek 2 ząbki 0,1
-oregano, pieprz, sól
-ser żółty 100 g 1,5
-makaron spaghetti
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy wg. instrukcji na opakowaniu, dodając do wody kilka kropli oleju. Po zagotowaniu odcedzamy, ale nie przepłukujemy zimną wodą.
Cebulkę siekamy w drobna kosteczkę, wrzucamy na rozgrzany olej. Czosnek wyciskamy lub również kroimy w kosteczkę i dodaemy do cebuli. Czekamy aż cebula z czosnkiem
się zarumienią i dodajemy pokrojony w kosteczkę boczek. W miseczce mieszamy śmietanę z przyprawami, którą dodajemy na koniec do patelni, na małym ogniu podgrzewamy.
Nakładamy makaron, sos, ścieramy ser. Gotowe!
*ceny potraw podałem nie doliczając kosztów niektórych
przypraw, które zazwyczaj są na stanie mieszkania studenckiego (ew.
akademika) tj. pieprz, sól :)
Jeżeli masz inną wizję tego dania, zauważyłeś jakiś błąd, podziel się tym!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz