wtorek, 11 października 2011

Spaghetti "bolognese"

Spaghetti bolognese:   (Koszt: 4,2zł*/porcja)

Składniki:

-mięso mielone 200g
-cebula
-dwa ząbki czosnku
-majeranek, oregano, bazylia, pieprz, sól
-makaron spaghetti 100 g
-ser żółty 100 g


Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy wg. instrukcji na opakowaniu, dodając do wody kilka kropli oleju. Po zagotowaniu odcedzamy, ale nie przepłukujemy zimną wodą.
Cebulkę siekamy w drobna kosteczkę, wrzucamy na rozgrzany olej. Czosnek wyciskamy lub również kroimy w kosteczkę i dodaemy do cebuli. Czekamy aż cebula z czosnkiem
się zarumienią i dodajemy mięso mielone. Smażymy 10 minut. Dodajemy majeranek, oraz pozostałe przyprawy do smaku. Dodajemy koncentrat pomidorowy (ewentualnie możemy zastąpić
przecierem pomidorowym, pomidorami z puszki etc.). Nakładamy makaron, na to sos i ścieramy ser żółty. Smacznego! :)

*ceny potraw podałem nie doliczając kosztów niektórych przypraw, które zazwyczaj są na stanie mieszkania studenckiego (ew. akademika) tj. pieprz, sól :)

Jeżeli masz inną wizję tego dania, zauważyłeś jakiś błąd, podziel się tym!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz